Romantische Straße 2012

Romantična cesta (www.romantischestrasse.de/?lang=uk) je poznana in najbolj obiskana cesta v Nemčiji. Cesta poteka od Wuerzburga na severu do Fuesna na avstrijski meji in je dolga skupaj 379 Km. Naj že takoj na začetku povem, da cesta ni ravno motoristična in popotniki na motorjih so prej redkost kot pravilo. Zato pa cesta povezuje nekatera najlepša mesta na bavarskem, ki so res vredna ogleda in so duša Romantične ceste. Tisti, ki se boste odločili za vožnjo po romantični cesti planirajte vsaj dve nočitvi v enem od krajev ob cesti. Midva sva se odločila za Dinkelsbuehl in Rothenburg ob der Tauber.

Cesta sama je precej ravna in teh slabih 400 Km ne predstavlja ne vem kakšnega izziva, vendar pa se je do ceste potrebno pripeljati preko razgibane Avstrije in vse skupaj je nastalo lepo 6-dnevno potovanje s skupaj 1760 km.

Mislil sem, da tega stavka ne bom izrekel nikoli vendar, če želite romantično cesto prevoziti v celoti, vam toplo priporočam navigacijo. Cesta je bolj površno označena in kar hitro se boste znašli na hitri štiripasovnici, poleg tega pa vas označbe vedno pripeljejo v center mesta in nič kaj prijetno se ni voziti v hudi vročini po velikih mestih kot je recimo Augsburg. Potem so tu še stalni obvozi. Skoraj ni kraja kjer se ne bi nekaj gradilo in “Umleitung” je bila najpogosteje napisana beseda na vsej furi. Samo drugi dan sva zaradi “Umleitung-ov” naredila kar 50 Km več kot je bilo predvidenih in komaj ujela prenočišče.
Torej, če ste ljubitelj starih mestnih jeder in velikih peš-con, potem je Bavarska sigurno “The place to be”, v kolikor pa so vam bolj pri srcu zavite ceste in na zgodovino ne date prav dosti, pojdite raje na Sardinijo ali v Provanso.